Mitä yrityksen johdon tulee tietää yhteistoimintalain muutoksesta?
Hallitus on antanut 28.11.2024 eduskunnalle esityksen yhteistoimintalain muuttamisesta. Merkittävimmät muutokset koskevat lain soveltamisalan muuttamista EU-säännösten mahdollistamalle tasolle eli 50 työntekijää säännöllisesti työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin. Lisäksi yhteistoimintalain vaatimuksia muutosneuvottelujen vähimmäisajoista lyhennetään puolella. Alle on koottu tiivistys lakiin ehdotetuista muutoksista, joiden on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2025.
Lain soveltamisalan muuttuminen
Nykyistä lakia sovelletaan taloudellista toimintaa harjoittaviin yrityksiin ja yhteisöihin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on vähintään 20. Hallituksen esityksessä lain soveltamisalaraja nostetaan vähintään 20:stä vähintään 50 työntekijää säännöllisesti työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin.
Soveltamisalarajan muutoksesta huolimatta ehdotetussa laissa säädetään kuitenkin tietyistä kevennettyä vuoropuhelua ja muutosneuvotteluita koskevista velvoitteista työnantajille, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on säännöllisesti 20–49. Lisäksi laissa jo nyt olevia säännöksiä liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sovelletaan edelleen kaikkiin vähintään 20 työntekijää työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin.
Vuoropuhelun toteuttaminen 20–49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä
Ehdotettuun lakiin otetaan uusi säännös koskien vuoropuhelun toteuttamista 20–49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä. Säännöksen mukaan työnantajan, jonka palveluksessa työskentelevien työntekijöiden lukumäärä on 20–49 työntekijää, on luotava työpaikkakohtaiset käytännöt yrityksessä tai yhteisössä säännönmukaisesti käytävälle vuoropuhelulle. Vuoropuhelun kohteet sekä toteutustavat määritellään yrityksessä tai yhteisössä tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla.
Hallituksen esityksen mukaan laista poistetaan nykyinen alle 30 työntekijää työllistäviä yrityksiä ja yhteisöjä koskeva velvollisuus käydä vuoropuhelukokous vähintään kaksi kertaa vuodessa. Nyt ehdotettu säännös antaa työnantajalle lisää liikkumavaraa toteuttaa vuoropuhelu kullekin työpaikalle parhaiten soveltuvalla tavalla. Vuoropuhelun kohteet sekä toteutustavat tulee määritellä yrityksessä tai yhteisössä tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla.
Työnantajan on lisäksi hyvä muistaa, että voimaan tullessaan laki asettaa työnantajalle velvollisuuden kirjata vuoropuhelua koskevat käytännöt ja niissä myöhemmin tehtävät muutokset. Kirjaaminen tulee tehdä joko sähköisesti tai fyysisesti ja muutoksista on tiedotettava henkilöstöä.
Muutosneuvotteluvelvoite 20–49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä
Ehdotetun lain pääsääntö on, että lain soveltamisalarajaa muutosneuvotteluiden osalta nostetaan 20 työntekijästä 50 työntekijään.
Tästä huolimatta myös 20–49 työntekijää työllistävissä yrityksissä ja yhteisöissä on käytävä muutosneuvottelut silloin, kun työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijän irtisanomista, osa-aikaistamista tai työntekijän työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista taloudellisella tai tuotannollisella perusteella tai lomauttamista em. perusteella.
Työvoimapalveluiden selvittämiselle varattu aika
Lakiin on ehdotettu otettavaksi uusi säännös työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta ajasta. Lakiehdotuksen mukaan, jos työnantaja on antanut neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, tällaisilla perusteilla irtisanotun työntekijän työsopimus ei saa päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää. Säännöksen taustalla on tahto varmistaa, että työvoimaviranomaisella on riittävästi aikaa selvittää työllistymistä tukevat julkiset työvoimapalvelut yhdessä työnantajan kanssa ennen työsopimuksen päättymistä.
Muutosneuvotteluiden neuvotteluaikojen lyhentäminen
Ehdotetussa laissa työvoiman käytön vähentämistä koskevien muutosneuvotteluiden neuvotteluaikoja lyhennetään puolella. Muutosneuvotteluiden laissa säädetty vähimmäiskesto on neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja henkilöstömäärästä riippuen joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää, kun aiemmin vastaavat ajat olivat kuusi viikkoa tai 14 päivää.
Lisäksi muutosneuvotteluiden osapuolet voivat nykylakia vastaavasti sopia lyhyemmästä neuvotteluajasta neuvotteluiden alettua.
juristi, KTM
Asianajotoimisto Alfa Oy
Otto Santala on erikoistunut työoikeudellisiin kysymyksiin sekä avustanut asiakkaitamme lukuisissa muutosneuvotteluissa sekä niihin liittyvissä ongelmatilanteissa.
Aihetta koskeva aikaisempi kirjoituksemme 3.10.2024