Riita. Rauha. Rasmussen: Tehtiin tammikuussa oikeushistoriaa. Haettiin ”välitystuomari”
Saatiin riitajuttuun oikeushistorian ensimmäinen ”välitystuomari”.
2023 lopulla tuli tarve laatia välitysmenettelyn aloittamishakemus. Eli hakea asiakkaan ja vastapuolen väliseen sopimusriitaan ulkopuolinen ratkaisija. Sopimuksessa oli välityslauseke.
Lähetin aloittamishakemuksen Keskuskauppakamarille / The Finland Arbitration Institute (FAI)lle tammikuun puolivälissä. Hakemus kirjattiin saapuneeksi. Se sai diaarinumeroksi ”FAI 01/2024”.
Meidän tällä diaarinumerolla kulkeva juttu siis aivan ensimmäinen, johon sovelletaan välitysinstituutin 1.1.2024 voimaan tulleita u u s i a v ä l i t y s m e n e t t e l y s ä ä n t ö j ä.
Uudet säännöt eivät isosti poikkea vanhoista säännöistä. Muutokset liittyvät sukupuolineutraaleihin nimikkeisiin.
Riidanratkaisija ei ole FAI:n uusissa säännöissä enää ”välimies”, vaan ”välitystuomari”. Eikä ole enää ”välimiesoikeutta”, vaan ”välitysoikeus”.
Vastaava päivitys tehtiin samalla ruotsinkielisiinkin sääntöihin: ”Skiljeman” > ”Skiljedomare”.
Kun olen itse opiskellut vuosituhannen vaihteessa, lukenut silloista oikeuskirjallisuutta ja puhunut kohta 25 vuotta sujuvasti ”välimiehistä”, täytyy sanoa, että ihan helposti ei käy lennosta uusien termien käyttöönotto. Mutta opetellaan! Vähän samanlainen tilanne kuin markoista euroon aikanaan siirryttäessä.
Järjestelmätasolla tuntuu erikoiselta, että Keskuskauppakamari määrää riidanratkaisutehtäviin nyt ”välitystuomarin”. Mutta jos teetkin välimiesmenettelylain perusteella hakemuksen saman tyyppisessä asiassa käräjäoikeudelle, käräjäoikeus määrää tehtävään ”välimiehen”. Kun välimiesmenettelylakia joskus aikanaan remontoidaan, nimikkeet päivittyvät lakiin silloin varmasti.
Kun oikein pohdin, niin oikeuslaitos tulee jälkijunassa virkanimikkeiden kanssa muutenkin. Käräjäoikeudessa tiedoksiannoista vastaa edelleen ”haastemies”. Rikosjutuissa taas on ”lautamiehiä” – joskin paljon vähemmän kuin joskus aikaisemmin.
Hallinto-oikeutta, markkinaoikeutta ja vakuutusoikeutta johtaa päällikkönä ”ylituomari”. Mutta käräjäoikeudessa on ”laamanni” / ”lagman”.
Saa nähdä, kuinka pitkään. Saadaankohan valtakuntaan vielä uusia laamanneja?
#rasmussen #asianajaja #maailmamuuttuu #pysytäänkyydissä
Asianajotoimisto Alfan toimitusjohtaja Peter Rasmussen kirjoittaa omaa Riita. Rauha. Rasmussen. -blogia, jossa tyylilleen uskollisesti kertoo omakohtaisia kokemuksia ja ajatuksia juridiikan näkökulmasta.